Välja och tillaga

Välj aktivt i köttdisken

Här under Välja & tillaga har vi samlat kunskap om olika produktionsformer, om tillagning och recept.
Ett aktivt val är viktigt tycker vi, och vi hoppas att du håller med. Hör gärna av dig med frågor och synpunkter.

Hjälp att välja rätt i köttdisken

Fett och ben

Var inte rädd att köpa kött med ben och fett. Mycket av smaken sitter i fettet och kött tillagat med ben blir mustigare. Både fett och ben är enkelt att skära bort efter tillagning.

Marmorering

Ett marmorerat kött har fettet finfördelat och insprängt i köttet. Fettet som smälter ner vid grillning eller stekning ger ett godare och saftigare kött.

Framdelskött

Här får du mycket kött för pengarna. Detaljer såsom högrev, bog, bringa är ett mycket smakrikt kött, som kräver längre tillagningstid, men med lite planering behöver du inte spendera mer tid vid spisen än med andra styckdetaljer, då köttet ofta klarar sig ganska bra själv på låga temperaturer.

Ekologiskt

Odling utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödselfritt och djuromsorgen i fokus är några goda skäl att välja ekologiskt.

Närproducerat

Välj närproducerat för att minska transporter, bevara det hävdade landskapet, stödja lokala bönder och för att det finns en möjlighet att kontrollera att produktionen är schysst. Kontakta gärna din butiksbonde om du undrar något eller vill besöka en Kaprifolgård.

Att välja mellan svenskt och importerat kött

Att välja vilket kött man vill äta är idag ett globalt ställningstagande. Att välja närproducerat kött är enligt oss alltid att föredra framför ett kött som har producerats långt borta. För transporternas skull, men också för att möjligheten att ta reda på hur köttet har producerats ökar. Att stödja traktens bönder kan också vara ett argument. Är det uppfött på naturbete har det bidragit till mångfald och landskapsvård i bygden, samtidigt som det är ett nyttigare kött med högre halter av omega-3 och en bra balans mellan de olika fettsyrorna. Att det är godare tror vi också.

Välj som du vill men välj aktivt, det är vårt råd. Det är stora skillnader mellan de olika bitarna i
köttdisken, både när det gäller kvalitet och hur köttet har producerats.

Alla Kaprifolgårdar har värdefulla naturbetesmarker som är godkända av Länsstyrelsen.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?