Kött med smak och kvalitet

Datum
2023-01-26

Att producera nötkött av hög kvalitet med fin smak kräver bondens omsorg från den dag kalven föds till den stund köttet ligger på tallriken. Ungefär två år hinner passera under denna period. Vad djuren
ätit, bondens uppfödningsmetod, djurets ålder och köttets fetthalt. allt påverkar smaken på köttet.

Hur slakten och mörningen går till är också avgörande för ett fint kött. Både slakten och transporten till slakteriet måste vara fri från stress. Stress förhöjer PH-värdet som i sin tur gör köttet mycket segt. Olika sorters kött behöver olika mycket mörning, men för nötkött är mörning ett måste och hur den görs påverkar mycket vilken smak och kvalitet köttet får. Läs mer om mörning längre ner på sidan.

Alla dessa aspekter har vi tagit hänsyn till för att få fram ett kött av bra kvalitet och smak.

 

Kons kost – avgörande för ett gott & nyttigt kött.

De essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6, som varken människa eller ko kan bilda själv, påverkar vårt immunförsvar. Vi behöver båda, men i dagens kost är omega-6 kraftigt
överrepresenterad.

Idag anses nötkött uppfött på grovfoder ha en bättre balans mellan dessa 2 fettsyror än kött uppfött på kraftfoder. Med grovfoder menar man gräs, örter, hö och ensilage.

Kraftfoder består av krossad eller malen säd (tex. korn, havre, majs) eller baljväxter (ärter, soja) eller oljeväxter (tex. rapskaka som rest efter oljeutvinning). Kraftfoder är smaskens för djuren och driver på tillväxten, men är onaturligt att använda i stor mängd. Det blir en ”broilereffekt” och köttet blir nog mört men vattnigt och smaklöst. Kaprifoldjur får äta kraftfoder, men i starkt begränsad mängd enligt KRAV:s regler.

Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig.
Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?