Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

Här under Välja & tillaga har vi samlat kunskap om olika produktionsformer, om tillagning och recept.

Ett aktivt val är viktigt tycker vi, och vi hoppas att du håller med. Hör gärna av dig med frågor och synpunker.

Fett och ben | Var inte rädd att köpa kött med ben och fett. Mycket av smaken sitter i fettet och kött tillagat med ben blir mustigare. Både fett och ben är enkelt att skära bort efter tillagning.
Marmorering | Ett marmorerat kött har fettet finfördelat och insprängt i köttet. Fettet som smälter ner vid grillning eller stekning ger ett godare och saftigare kött.

Framdelskött l Här får du mycket kött för pengarna. Detaljer såsom högrev, bog, bringa är ett mycket smakrikt kött, som kräver längre tillagningstid, men med lite planering behöver du inte spendera mer tid vid spisen än med andra styckdetaljer, då köttet ofta klarar sig ganska bra själv på låga temperaturer.

Ekologiskt | Odling utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödselfritt och djuromsorgen i fokus är några goda skäl att välja ekologiskt .

Närproducerat | Välj närproducerat för att minska transporter, bevara det hävdade landskapet, stödja lokala bönder och för att det finns en möjlighet att kontrollera att produktionen är schysst. Kontakta gärna din butiksbonde om du undrar något eller vill besöka en Kaprifolgård.