Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

Att producera nötkött av hög kvalitet med fin smak kräver bondens omsorg från den dag kalven föds till den stund köttet ligger på tallriken. Ungefär två år hinner passera under denna period. Vad djuren ätit, bondens uppfödningsmetod, djurets ålder och köttets fetthalt.. allt påverkar smaken på köttet.

Hur slakten och mörningen går till är också avgörande för ett fint kött. Både slakten och transporten till slakteriet måste vara fri från stress. Stress förhöjer ph-värdet som i sin tur gör köttet mycket segt.
Olika sorters kött behöver olika mycket mörning, men för nötkött är mörning ett måste och hur den görs påverkar mycket vilken smak och kvalitet köttet får. Läs mer om mörning längre ner på sidan.

Alla dessa aspekter har vi tagit hänsyn till för att få fram ett kött av bra kvalitet och smak.

Till sist tillagningen; kockens roll är förstås också viktig. Tips och fakta finns under fliken Tillagningens grundregler och Styckdetaljer nöt.