Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

500 g kaprifolfärs
400 g kalv- eller kycklinglever
150 g sidfläsk, rökt, i skivor eller bacon
200 g champinjoner
1 gul lök, stor
3 vitlöksklyftor
2 msk konjak
1,5 tsk salt
1 krm timjan
2 ägg
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde

Garnering:
5 lagerblad

Rödbetschutney:
3 st rödbetor, färska
1 st gul lök, liten
2 st äpplen
1 st röd chili, spansk peppar
1 st apelsin, rivet skal och pressad saft
2 dl vatten
0,5 dl råsocker strö
3 msk balsamvinäger
1 msk gula senapsfrön
2 tsk senapspulver, (Coleman´s)
1,5 tsk salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150°.
Finhacka lever och ställ åt sidan. Finhacka fläsket.
Ansa och hacka champinjonerna. Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs fläsket ca 2 min. Tillsätt champinjoner, lök och vitlök och låt fräsa ca 5 min. Låt kallna. Lägg färsen i en matberedare och tillsätt konjak, salt, timjan och ägg. Häll i grädden medan maskinen är igång och arbeta snabbt ihop till en smidig färs. Lägg över färsen i en bunke och blanda försiktigt i lever samt champinjonfräset.
Klä en 1 1/2-liters avlång form invändigt med bakplåtspapper. Lägg lagerbladen i botten på formen. Fördela smeten i formen och släta till ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 1/2 timme.
Täck patén med smörpapper eller aluminiumfolie och ställ en tyngd på, t ex en avlång form medkallt vatten. Låt stå i kylskåpet till nästa dag.