Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

1 potatis, kokt kall
1 gul lök
1 msk smör
1 ägg
1 dl mjölk
1 tsk salt
400 g landfärs
2 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör

Rösti
600 g potatis
1 tsk salt
2 msk smör

Tillbehör:
1 pkt bacon
1 dl crème fraiche
2 msk pepparrot, riven
1 tsk dijonsenap
1 röd lök
2 tomater
½ färsk gurka

Pannbiff:
Sätt ugnen på 150°. Riv potatisen på rivjärnets fina sida.
Finhacka och mjukstek löken i smör under omrörning utan att den tar färg.
Blanda potatis, lök, ägg, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke.
Blanda ner färsen och rör tills smeten är väl blandad.
Stek baconet på medelgod värme och låt rinna av på hushållspapper.
Forma biffar av färsen (en biff = 100 g) och stek dem på medelgod värme i smör 3-4 minuter på var sida.
Håll bacon och biffar varma i ugnen.

Pepparrotscrème fraiche:
Blanda crème fraiche, pepparrot och senap. Ställ kallt till servering.

 

Rösti:
Skala och grovriv potatisen. Blanda med salt.
Låt hälften av smöret ta färg i stekpannan.
Stek 4 rösti i taget på medelgod värme, 2-3 minuter på var sida. Stek de resterande på samma sätt.

Placera 2 rösti och en biff på varje tallrik.
Lägg en skiva röd lök på varje biff.
Fördela crème fraiche ovanpå.
Lägg på bacon, klyftad tomat och skivad gurka.