Ekologiskt från gårdar i Bohuslän & Dalsland

Rumstemperera | Torka försiktigt av köttet och låt vila i rumstemperatur 1/2-1 timme.
Pannan | Riktigt het ska pannan vara. Använd gärna smör och eventuellt lite varmpressad olja till stekning. Inte för trångt i pannan, då tillagningstemperaturen blir för låg och köttet snarare kokar än steks.
Krydda | Peppra och salta i pannan.
Tid | Genomstek aldrig en fin biff, det blir den förstörd av. Sänk värmen mot slutet för biffar som inte ska vara blodiga, tjockare bitar kan vila i ugn på låg temperatur, ca 100° för att uppnå sluttemperatur.

Tips! För att veta när en skivad detalj är färdigstekt kan man använda sig av knepet att trycka på köttet. Känn på köttet före stekning, så har du en referens.

"Rare" blodigt - mjukt, jämför genom att trycka på din egen kind 
"Medium" rosa/rött -något motstånd, jämför med din haka 
"Welldone" genomstekt  - stumt, jämför med din panna(ej att rekommendera, då även den finaste styckdetalj blir förstörd)

Temperatur l Om du vill använda termometer..

  • röd köttsaft (rare), ca 55°
  • klar rosa köttsaft (medium), ca 65°
  • genomskinlig köttsaft (genomstekt), ca 70° 

Lämpliga styckdetaljer | filé, ryggbiff, entrecote, rostas